Israel - Cup

**Israel - Cup** er en årlig basketballturnering for israelske klubber. Den arrangeres av Israels Basketballforbund.

**Historie**

Israel - Cup ble første gang arrangert i 1956. De tidlige turneringene ble spilt i ett format, hvor alle lagene spilte mot hverandre en gang. På 1970-tallet ble turneringen endret til et cupformat, hvor lagene ble slått ut i enkeltkamper.

**Format**

Turneringen spilles i et cupformat med 16 lag. De åtte beste lagene i den israelske basketballligaen får automatisk plass i turneringen, mens de åtte andre lagene kvalifiserer seg gjennom lavere divisjoner.

Turneringen spilles over en enkelt helg, med kvartfinaler, semifinaler og finale. Alle kampene spilles i ett og samme arena.

**Vinnerskap**

Maccabi Tel Aviv er den mestvinnende klubben i Israel - Cup, med 44 titler. Andre tidligere vinnere inkluderer Hapoel Tel Aviv, Hapoel Jerusalem og Maccabi Haifa.

**Betydning**

Israel - Cup er en prestisjetung turnering i israelsk basketball. Det gir vinneren en plass i FIBA Europe Cup, den tredje mest prestisjetunge europacupen for klubber.